célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

Tudnivalók az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról

Egyes kezelések speciálisan képesek célba venni a daganat egyes biológiai jellemzőit: a tumorsejtek felszínén lévő bizonyos markereket, vagy a tumorsejtekben zajló bizonyos folyamatokat képesek befolyásolni. Az áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén évek óta alkalmazott egyik célzott terápia a vérerek növekedését gátolja. A kezelés gátolja a daganatot vagy daganatokat tápláló új vérerek képződését, ezáltal elősegíti a tumorsejtek „kiéheztetését”.

Bővebben: Tudnivalók az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról

 

Betegségek

Sorvezető vastagbélrákos, végbélrákos betegek számára

Sorvezető a vastagbélrákos és végbélrákos betegek számára, amely felhívja a figyelmet a legfontosabb tényezőkre, amivel fontos, hogy a betegek tisztában legyenek, amikor nekivágnak a betegség elleni küzdelemnek.

Bővebben: Sorvezető vastagbélrákos, végbélrákos betegek számára

   

Betegségek

Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza!

2013. szeptember 18. szerda, 08:02

Gyógyulj Velünk EgyesületNézze meg a székletét, mielőtt lehúzza! – szólít fel az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület arra, hogy a legkisebb helyiség magányában mindenki rendszeresen nézze meg mit hagyott maga mögött. Ha tartósan megváltozik a megszokott székelési menetrend vagy a széklet állaga, nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mert csak egy idejében történő vizsgálattal lehet elejét venni egy súlyosabb betegség kialakulásának.

Bővebben: Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza!

 

Betegségek

Hányan szembesülnek 2014-ben a vastagbélrákkal?

2014. február 01. szombat, 11:59

Egy Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával – figyelmeztet a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Ez viszont nem törvényszerű: ha többen idejében eljutnának vastagbéltükrözésre, a halálesetek számát a töredékére lehetne csökkenteni.

Bővebben: Hányan szembesülnek 2014-ben a vastagbélrákkal?

   

Betegségek

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet

2013. november 25. hétfő, 11:31

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet, és mindegyik más kezelést igényel - derült ki brit kutatók tanulmányából. A londoni Rákkutató Intézet új eljárást dolgozott ki a daganaton belüli sejtek különbségeinek mérésére - tudósított a BBC hírszolgálata a Genome Research című szaklapban megjelent kutatásról. Kimutatták a "rendkívüli" eltéréseket az egyes rákos sejtek között.

Bővebben: Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet

 

Betegségek

A vastagbélrák egyik fontos rizikófaktora

2012. szeptember 04. kedd, 08:06

Azokban a betegekben, akikben nem minden polipot távolítottak el endoszkóposan, majdnem négyszeres volt a későbbi kolorektális rák valószínűsége.

Bővebben: A vastagbélrák egyik fontos rizikófaktora

   

Betegségek

Kockázat, ha a családban van más rákbeteg is

2013. augusztus 02. péntek, 10:10

Egy daganatos betegség családon belüli előfordulása nem csupán ugyanannak, de más ráktípusoknak a kialakulási kockázatát is növelheti a közeli hozzátartozók körében - derült ki egy új tanulmányból. A rokonságon belüli betegséghalmozódásnak ugyanakkor nemcsak a genetika, hanem a környezeti és életmódbeli ártalmak hasonlósága is lehet az oka.

Bővebben: Kockázat, ha a családban van más rákbeteg is

 

Betegségek

Rákkeltő génmutációk okait térképezték fel

2013. augusztus 19. hétfő, 15:45

A daganatok nagy többségének kialakulásához vezető 21 fontosabb génmutáció okait térképezték fel egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik szerint a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányuk valódi mérföldkövet jelent a rákkutatásban.

Bővebben: Rákkeltő génmutációk okait térképezték fel

   

Betegségek

A torokrákos esetek harmadát a HPV-vírus okozza

2013. november 14. csütörtök, 09:51

HPV vírusA torokrákkal diagnosztizált betegek egyharmadánál megtalálták a HPV-vírus valamely fajtáját is egy új kutatás során. Az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a torokrákos esetek mekkora hányada írható a HPV számlájára - idézi a BBC hírszolgálata a Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Bővebben: A torokrákos esetek harmadát a HPV-vírus okozza

 

Betegségek

Miért nem veszik észre a torokban a rákot?!

2012. november 14. szerda, 09:33

Sokszor éveken át nem diagnosztizálják a fej-nyaki régióban kialakuló rákot, pedig az az esetek egy jelentős részében a háziorvos, a fogorvos vagy maga a beteg által is észrevehető lenne. Ez az egyik fő oka annak, hogy a szájüregi daganatok, garatrákok, gégerákok, nyelőcsődaganatok kezelését túl későn kezdik el.

Bővebben: Miért nem veszik észre a torokban a rákot?!

   

1 / 5 oldal