célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?

Az áttétképződés az a folyamat, amikor az elsődleges rák a szervezetben más szerv(ek)re is átterjed. Nem törvényszerű, hogy ez bekövetkezzen, meg is tesznek mindent ellene az orvosok. Azért van szükség a daganat mielőbbi felfedezésére, hogy ne legyen ideje továbbterjedni. Az áttétképződés kockázatát ugyanakkor sosem lehet nullára csökkenteni, ám a kiújuló vagy előrehaladott daganatok kezelésére is többféle terápia létezik.

Áttéteknek, metasztázisoknak tehát azokat a daganatokat hívják, melyek az elsődleges (primer) daganattól távol találhatók, ilyenkor a rákot „áttétesnek” nevezik. Az elsődleges daganatban és az áttétekben lévő ráksejtek nagyon hasonlítanak egymásra, tehát egy vastagbélrák májáttéte nem májrák, egy tüdőáttét sem tüdőrák, s ennek megfelelően a kezelésben is alapvető különbségek vannak.

A ráksejteknek – csakúgy, mint a normális sejteknek – vérellátásra van szükségre ahhoz, hogy oxigénhez és tápanyagokhoz jussanak, illetve, hogy megszabaduljanak az anyagcseretermékektől. Ahogy a daganat növekszik, nemcsak a környező szervekre terjedhet rá, s a nyirokkeringésbe kerülhet be, hanem betörhet a közeli kis erekbe és hajszálerekbe is. A vérbe jutva a sejtek a szervezet más részeibe kerülhetnek, ahol új daganatokká, azaz áttétekké fejlődhetnek.

A vastagbélrák esetében az áttétek többsége a májban keletkezik. Ennek oka, hogy a vastagbélből és a bél legnagyobb részéből a vér a májba kerül, mielőtt továbbáramlana a szervezet egyéb részei felé. A májon átjutva a vér szívbe kerül, innen lökődik a tüdőbe. Ez az a szerv, ahol a vastagbélrák-áttétek a második leggyakrabban fordulnak elő. A tüdőből a vér aztán visszakerül a szívbe, és innen jut el a szervezet többi részébe.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai