célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Betegségek

A vastagbélrák és a végbéldaganat egyes stádiumai

A vastagbélrák és a végbéldaganat adott stádiuma azt jelzi, hogy a bélfal milyen fokban károsodott az elsődleges tumor által, illetve a szervezetben milyen mértékben képződtek áttétek. Az adott stádium meghatározása fontos, mert behatárolja, hogy milyen terápiát lehet alkalmazni a daganat ellen.

A vastagbélrák stádiumai

0 stádium: a betegség nagyon korai szakasza. A rákos elfajulás csupán a belet borító legbelső szövetekben fedezhető fel.
1-es stádium (Dukes A): itt a rákos elváltozás már áthalad a vastagbél legbelső szövetein a második és a harmadik réteg irányába, de nem terjed át a bél külső falának szöveteire.
2-es stádium (Dukes B): a daganat átterjed a vastagbél izmos falán, de nem éri el a nyirokcsomókat
3-as stádium (Dukes C): a daganat már érinti a közeli nyirokcsomókat, de nem terjedt át a test többi szövetére
4-es stádium (Dukes D): a rák a vastagbelen kívül megjelent a test egyéb szerveiben is, mint a máj vagy a tüdő. A daganat bármilyen méretű lehet. Előfordulhat, hogy nem érint nyirokcsomókat.

A végbélrák stádiumai
A végbélrák stádiumai hasonlóak a vastagbeléhez, azonban, mivel a daganat sokkal lejjebb helyezkedik el, a kezelési módok különbözhetnek.

0 stádium: a betegség nagyon korai szakasza, a daganatos elváltozás csak a legbelső, borító szöveteket érinti. Sebészeti úton eltávolítható a tumor, esetleg a végbél egy kis darabjával együtt.
1-es stádium (Dukes A): a végbélrák korai stádiuma. A tumor áttörte a belső szöveteket, de nem érte el az izmos falat
2-es stádium (Dukes B): kismértékben előrehaladott daganatos elfajulás. A rák áttört a bélfalon és átterjedt más belső szervekre, mint a húgyhólyag, a méh vagy a prosztata.
3-as stádium (Dukes C): a rákos betegség elérte a nyirokcsomókat
4-es stádium (Dukes D): áttétek képződnek a test távolabbi részein. A tumor bármekkora méretű lehet, néha nem is túl nagy. A máj és a tüdő a végbélrák leggyakoribb áttét-képző szervei.

Forrás: DrInfo

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?
Daganatok jellemzői
Vastagbélrák és végbélrák