célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?

A sejtekben lévő növekedési faktorok, mint például a felszíni növekedési faktorok (EGF) olyan fehérjék, amelyek egyes sejtek növekedését és osztódását serkentik. Egyes áttétes rákbetegségekben ezeknek a fehérjéknek a receptorait (EGFR) igyekeznek blokkolni, hogy ezáltal gátolják a daganatok továbbfejlődését. A klinikai tapasztalatok ugyanis alátámasztották: a "növekedj és osztódj" üzenet kikapcsolható.

Bővebben: Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?

 

Terápiák

Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás

Az EGFR-gátló célzott onkológiai terápia a rákbetegség stabilizálódását, bizonyos esetekben visszafejlődését (regresszióját) eredményezheti. Abban az esetben, amikor egy előrehaladott, áttétes betegségnél teljes gyógyulás reálisan nem is várható tőle, akkor is javíthat a beteg állapotán, s növelheti a túlélési időt. Azt, hogy kinél várható eredmény a kezeléstől, előzetes vizsgálatok alapján döntik el.

Bővebben: Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás

   

Terápiák

Májáttétek: meg kell operálni, amit lehet

Csaknem minden rákbetegségre igaz: a legjobb esély a gyógyulásra akkor van, ha sikerül megakadályozni az áttétek kialakulását, illetve ha mégis megjelenik a metasztázis, akkor azt sebészileg úgy el lehet távolítani a szervezetből, hogy nem marad sehol daganatszövet.

Bővebben: Májáttétek: meg kell operálni, amit lehet

 

Terápiák

A modern gyógyszerek több ponton támadnak

2013. október 31. csütörtök, 05:05

A komplex betegségek, köztük a legtöbbféle rákos megbetegedések fehérje-hálózatok komplex meghibásodása következtében alakulnak ki. A rendszerbiológia elmúlt évtizedbeli eredményei kapcsán fejlődésnek indult a gén- és betegséghálózatok kutatása, és kiderült, hogy az "egy gén – egy fehérje – egy betegség – egy gyógyszer" megközelítés helyett hasznosabb, ha a gyógyszerfejlesztésben is a komplex hálózatokból indulunk ki. A jövő gyógyszerei több komponensből állnak, amelyek egymással együttműködve több ponton avatkoznak be és kevesebb nem kívánatos hatással rendelkeznek.

Bővebben: A modern gyógyszerek több ponton támadnak

   

Terápiák

A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése

2012. július 27. péntek, 10:19

Vírus- és baktériumszűrőként is viselkednek nyirokcsomóink, amelyek alapvető védelmi funkciót töltenek be szervezetünkben. Nemcsak a kórokozók, hanem a daganatsejtek is fennakadhatnak a nyirokrendszer apró filterein, ezért a rosszindulatú daganatsejtek gyakran adnak áttéteket a testünk egészét behálózó nyirokrendszerben. Ilyenkor a ráksejtek a nyirokkeringésbe bekerülve jutnak el a nyirokcsomókba, s ott növekedésnek indulva újabb és újabb tumorokat képesek kialakítani.

Bővebben: A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése

 

Terápiák

Nincs, s nem lehet egyetlen általános rákgyógyszer

2014. február 13. csütörtök, 09:52

Dollár százmilliárdokat emésztettek és emésztenek fel jelenleg is azok a kutatások, amelyek során tudósok a rák ellenszerét keresik. Az eddigi felfedezések nyomán az egykori halálos kór mindinkább krónikus betegséggé szelídül, sőt több daganattípus, időben felismerve, száz százalékosan elpusztítható. Ám minél többet tud az orvostudomány a daganatokról, annál bizonyosabb: nem lesz, mert nem lehet általános rákgyógyszer, amellyel minden daganat meggyógyítható.

Bővebben: Nincs, s nem lehet egyetlen általános rákgyógyszer

   

Terápiák

Végbélrák-kemoradioterápia: a kemoterápia és a sugár kombinációja

A kemoterápia és a sugárterápia kombinációja (kemoradioterápia), melyet a végbélrák műtéte előtt alkalmazhatnak, különösen hatékony a végbélrák kezelésében. A kemoradioterápia elősegíti a végbéltumor méretének csökkentését, amely ily módon hatékonyabban távolítható el az operációval, illetve csökkenti a végbélrákokra jellemző későbbi helyi kiújulás kockázatát.

Bővebben: Végbélrák-kemoradioterápia: a kemoterápia és a sugár kombinációja

 

Terápiák

A szuggesszió ereje: a legjobb gyógyszer az orvos

2013. október 02. szerda, 08:42

Itthon is kezdenek beszivárogni az orvoslásba a tudatra ható gyógyító technikák, ennek első lépése, hogy a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján már lehetőség van arra, hogy a műtét során az altatott vagy az intenzív osztályon fekvő beteg pozitív szuggesztióban részesüljön, azaz megnyugtató, gyógyulást támogató mondatokkal segítsék a felépülését. Az eredmények kézzelfoghatóak: gyorsabb a gyógyulás, kevesebb gyógyszerre van szükség.

Bővebben: A szuggesszió ereje: a legjobb gyógyszer az orvos

   

Terápiák

Élettartam hosszabbítás mellett életminőség javítás

2013. december 11. szerda, 09:43

A jelenlegi körülmények új prioritásokat hoznak a jövőbeni biomedikális innováció terén: nagyobb hangsúlyt kap az életminőség javítása és kisebb figyelmet kap a várható élettartam meghosszabbítása.

Bővebben: Élettartam hosszabbítás mellett életminőség javítás

 

Terápiák

Az otthoni szakápolás keretében ellátható feladatok

2012. június 20. szerda, 04:30

Szakképzett ápoló vagy gyógytornász nemcsak a kórházban, hanem a beteg otthonában is rendelkezésre állhat, ha szükség van szakszerű segítségre. A házi ápolás nem egyenlő a végstádiumú betegek házi hospice ellátásával. Ez a társadalombiztosítás által támogatott szolgáltatás szakmailag indokolt esetben a műtéti lábadozás időszakában éppúgy igénybe vehető, mint tartósabb megbetegedés esetén, amikor a beteg nem tud eljutni ambulanciára, de nem feltétlen indokolt a kórházi bennfekvése. Az otthoni szakápolás elrendelésében a háziorvos segíthet.

Bővebben: Az otthoni szakápolás keretében ellátható feladatok

   

Terápiák

Hogyan hatnak az étrend-kiegészítők a gyógyszerekre?

2013. július 03. szerda, 10:56

Nemzetközi felmérések szerint az utóbbi néhány évtizedben jelentősen megnőtt a gyógyszereik mellett további kiegészítő termékeket, étrend-kiegészítőket, növényi készítményeket, „csodaszereket” alkalmazó betegek aránya. A gyakorlati tapasztalat és a termékek forgalmi adatai azt bizonyítják, hogy hazánkban is ez a tendencia érvényesül.

Bővebben: Hogyan hatnak az étrend-kiegészítők a gyógyszerekre?

 

Terápiák

Beszélni tanulni daganat miatti gégeműtét után

2013. április 22. hétfő, 00:00

Gégeműtét után a hangképzés korábbi módja nem lehetséges többé, hiszen a légutak és a tápcsatorna különválik. A tüdőből nem a szájon át áramlik ki a levegő, hanem a nyakra kivarrt csövön keresztül, ilyenkor a beszédpótlásnak három módja van.

Bővebben: Beszélni tanulni daganat miatti gégeműtét után

   

Terápiák

Személyre szabott terápia tüdőrákban is

2011. november 15. kedd, 11:08

A rákos sejtekben lévő génmutációkat feltáró genetikai teszt segíti az orvosokat, hogy az egyes emberekre szabják a tüdőtumor kezelését - számoltak be az Annals of Oncology című szakfolyóiratban a módszer klinikai kipróbálásának eredményéről.

Bővebben: Személyre szabott terápia tüdőrákban is

 

Terápiák

Műthetőség áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén

A kolorektális daganatok terápiájában fontos szerepet játszik egy olyan sebész előzetes véleménye is, akinek van tapasztalata a vastagbélrák áttéteinek sebészi kezelésében. Számos specifikus szempontot kell mérlegelni annak eldöntésében, hogy a műtét szóba jöhet-e ilyen esetben, és ha igen, milyen típusú sebészi beavatkozás(ok) végezhető(k).

Bővebben: Műthetőség áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén

   

1 / 4 oldal