célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Végbélrák-kemoradioterápia: a kemoterápia és a sugár kombinációja

A kemoterápia és a sugárterápia kombinációja (kemoradioterápia), melyet a végbélrák műtéte előtt alkalmazhatnak, különösen hatékony a végbélrák kezelésében. A kemoradioterápia elősegíti a végbéltumor méretének csökkentését, amely ily módon hatékonyabban távolítható el az operációval, illetve csökkenti a végbélrákokra jellemző későbbi helyi kiújulás kockázatát.

A kemoterápiás szerek adásának célja az eredeti (elsődleges, primer) tumoron kívül terjedő daganatsejtek elpusztítása, illetve szaporodásuk lassítása. A sugárterápia (radioterápia) pedig nagy energiájú sugárnyaláb segítségével pusztítja el a daganatsejteket a szervezet egy adott területén.

Jellemző, hogy a végbélben (rektumban) lévő tumort – valamint a közelében lévő nyirokcsomókat, amelyekre a tumor átterjedhetett – nehezebb teljes mértékben eltávolítani, mint a vastagbélben lévő tumorok legnagyobb részét. Ezért jön szóba a kemoterápia és a sugárterápia kombinációjának a műtét előtti alkalmazása akkor, ha nincsenek távoli áttétek vagy a távoli áttétek sebészi eltávolítására van esély.

Ha a kemoterápiát és a sugárterápiát nem műtét előtt alkalmazzák, akkor a beteg kaphatja a műtét után (adjuvánsan) is azzal a céllal, hogy a kezelés csökkentse a végbéldaganat kiújulásának és a távoli áttétek képződésének kockázatát. (A kemoradioterápia általában egy öt héten át tartó kezelési folyamat.)

A medence területére adott besugárzás (radioterápia) mellékhatásai közé tartozik a hasmenés, hasi nyomásérzés vagy kellemetlen érzés a végbél területén, égő érzéssel kísért vagy gyakoribb vizelés, bőrirritáció, hányás és fáradtság, valamint a szexuális működéseket érintő mellékhatások. A radioterápia megkezdése előtt ezért mindig át kell beszélni a kezelőorvossal, hogy mire kell felkészülni, illetve hogyan lehet enyhíteni ezeket a mellékhatásokat.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes gyógymódok
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Műthetőség áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák