célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Áttétes daganatok: jobb életkilátások célzott kezeléssel

Tovább élhetnek azok az áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek, akiknél a standard kemoterápiás kezelést a daganatok növekedési receptoraira ható EGFR gátló terápiával egészítették ki - számolt be egy évek óta futó, nagy klinikai kutatás eredményeiről a rangos Journal of Clinical Oncology nemzetközi szaklapban közölt publikáció. Az EGFR blokkolása azoknál a betegeknél lehet hatásos, akiknél úgynevezett KRAS génvizsgálattal igazolódik, hogy tumorukban a KRAS gén nem mutáns, hanem vad típusú.

A közlemény szerint az analízis során az összesített túlélést vizsgálták az áttétes vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő betegeknél annak függvényében, hogy milyen a KRAS-mutációs státuszuk. Azt találták: a standard kemoterápia a daganatokat növekedésre ösztönző receptorok gátlására képes kezeléssel (EGFR gátlóval) történő kiegészítése azoknál a betegeknél, akiknél a KRAS vizsgálat ezt indokolta, az összesített túlélés hosszabbodását eredményezte az önmagában alkalmazott kemoterápiához képest.

A kezelést tehát nem érdemes minden betegnek adni, a terápiát meg kell előznie a KRAS gén vizsgálatának (ezt a szövettani mintából tudják elvégezni). Ezért értékelték az eredményeket úgy a kutatásban résztvevő orvosok, mint egy újabb lépést a személyre szabott medicina fejlődése irányába.

Kapcsolódó cikkek:
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
Egyre több ráktípus ellen hatékony az EGFR gátlás
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák