célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

A hosszabb életért küzdenek az onkológusok

A daganatok növekedési receptorait (EGFR) blokkoló célzott terápia a hagyományos kemoterápiával kombinálva hosszabb túlélést biztosíthat a  vastagbélrákos és végbélrákos betegek egy részének. Egy korábbi  vizsgálat elemzésének legújabb eredményeiről számoltak be az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) júniusi chicago-i világkongresszusán.

A daganatok sejtosztódását gátló célzott onkológiai terápia (infúziós EGFR-gátlás) akkor is javítja az áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kezelési hatékonyságát, ha a rák már nemcsak a májban, hanem a szervezet más részeiben is áttéteket adott –  jelentették be a világ egyik legrangosabb onkológiai tudományos kongresszusán az Egyesült Államokban.

A megállapítást egy, a világ számos országában párhuzamosan, közel 1200 áttétes vastagbélrákkal és végbélrákkal kezelt beteg bevonásával zajló klinikai kutatás utólagos elemzésére alapozták. Az analízis során az EGFR-gátló kezelésnek a hagyományos kemoterápiával való kombinációját vizsgálták az áttét helyétől függően. Az eredmények szerint azokban az előrehaladott stádiumban lévő betegekben, akiknek az áttétes betegsége már nem pusztán a májra korlátozódik, az EGFR-gátlás és a standard kemoterápia együttes alkalmazása növelte az összesített túlélést a kizárólag kemoterápiában részesülő betegek csoportjához képest. A megállapítás azokra a betegekre vonatkozik, akiknél előzetesen kimutatták, hogy a tumorban lévő úgynevezett KRAS gén nem mutáns típusú, jelenlegi tudásunk szerint az EGFR-gátlás ugyanis csak náluk lehet hatékony.

Kapcsolódó cikkek:
Hosszabb élet a gyógyszerek által
Áttétes daganatok: jobb életkilátások célzott kezeléssel
Egyre több ráktípus ellen lehet hatékony az EGFR gátlás
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák