célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Bőrápolási tanácsok a kemoterápia idejére

A kemoterápia gyakran okoz száraz, irritált bőrt. Ahelyett, hogy a tüneteket próbáljuk kezelni a kemoterápia megkezdése után, már a kezelést megelőző egy hétben tehetünk lépéseket a bőr problémák minimalizálása érdekében. Ezután már folytathatják a kezelést.

Sokat tehetünk a száraz bőr megelőzéséért. Általában azt gondoljuk, hogy a száraz bőr csupán kozmetikai probléma. A bőr azonban olyan súlyos mértékben kiszáradhat, hogy begyullad és hajlamosabb lesz a fertőzésekre – olvasható a Webbeteg tippadó cikkében.

Néhány tipp, hogy megelőzzük a bőrproblémákat a kemoterápia alatt:
- Kerüljük a hosszú, forró fürdőzéseket vagy zuhanyozásokat.
- Használjunk gyengéd, illatanyag-mentes szappanokat és mosószereket.
- Használjunk hidratálókat, lehetőleg krémeket vagy kenőcsöket a testápolók helyett, mert minél sűrűbb az állaga, annál jobban megakadályozza a bőr kiszáradását. Használjuk a krémet vagy a kenőcsöt a zuhanyozás utáni 15 percben. Újra kenjük be magunkat hidratálóval éjszaka, és minden kézmosás után hidratáljuk a kezünket.
- Egyes kemoterápiás gyógyszerek hatására a bőr könnyebben leég a napon. Használjunk legalább 30 faktoros naptejet, és győződjünk meg róla, hogy véd mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen.

A kemoterápiára járó betegeknek nem kell elbújniuk a nap elől, csak okosan kell a napon tartózkodni. Használjunk széles karimájú kalapot, naptól védő ruházatot, és két óránként kenjük be magunkat legalább 30-as faktorú naptejjel.

A viszketés is gyakori, ennek több oka is lehet: a kemoterápiás gyógyszer, a beteg természettől fogva száraz bőre (főleg 50 év fölötti betegeknél jellemző), vagy lehet egyszerűen a rák egyik tünete. Sokan próbálják recept nélkül kiváltható kenőcsökkel enyhíteni a viszketést, ezek azonban gyakran nem elég hatásosak. Az orvosok gyógyszerek segítségével tudják kezelni a viszketés tüneteit. Ha a viszketés már az alvást is megzavarja, segíthetnek a szájon át bevehető gyógyszerek.

A kemoterápia alatt a bőr színe is megváltozhat, elsősorban mell-vagy vastagbélrák esetén. Néhány esetben a kézen és az arcon jelentkeznek, amely hatására a beteg tudatosan visszahúzódóvá válhat.
Ha ez bekövetkezik, vannak világosító krémek és hámlasztókészítmények, amelyeket ki lehet próbálni. Az újabb kemoterápiás gyógyszerek kiütéseket, pörsenéseket is okozhatnak.

Kérdezzük meg az orvostól, de ha nincs nyílt seb a bőrön, nyugodtan lehet úszni járni a kemoterápiás betegeknek. Azonban nem jó ötlet forró vizű medencében vagy kádban ücsörögni, mert több vér áramolhat a bőrbe, ami nagyobb véráramlást okoz a gyulladt területeken. Nincs bizonyíték arra, hogy a forró víz rossz hatással van, de az orvosok óvatosságra intenek.

Kapcsolódó cikkek:
Minden, amit a kemoterápiáról tudni kell
Háziorvosi gondozás daganatos betegségben
A rák és az allergiák közötti összefüggéseket is kutatják

Klinikai kutatások élén az onkológia
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák