célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Sugárterápia a gyakorlatban

A Debreceni Egyetem adott otthont annak az ötnapos nemzetközi továbbképző tanfolyamnak, amelynek keretében hazai és külföldi szakemberek ismerkedtek a klinikai sugárterápia legmodernebb technikáival és lehetőségeivel, a területet érintő kutatások fő irányvonalaival.

Harmadik alkalommal rendezte meg 2012. február 3-7. között a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Sugárterápia Tanszéke a Sugárterápia a klinikai gyakorlatban című szakmai továbbképző tanfolyamot. A rendezvény aktualitását a Debreceni Egyetemen működő sugárterápiás egység 90 éves évfordulója adta. A neves hazai és külföldi szakemberek részvételével zajló eseményen sugárterapeuták, klinikai onkológusok, radiológusok, háziorvosok, pszichiáterek, klinikai sugárfizikus képzésben résztvevők, orvostanhallgatók, fizikusok, gyógytornászok, szakdolgozók vettek részt.

A szakemberekből álló hallgatóság előadásokon és a gyakorlati oktatással egybekötött kiállítás keretében ismerhette meg a legmodernebb sugárbiológiai és besugárzás-technikai módszereket és eszközöket: többek között a CT szimulátort, a 3D lézert, pozicionáló berendezéseket. A továbbképzésen a sugárterápia nemzetközi újdonságait, a sugárterápiás kutatásokat és a jelenleg elérhető legfejlettebb sugár- és onkológiai sebészeti beavatkozásokat is bemutatták a szakmai közönséget. Az ötnapos program keretében külön szekciók foglalkoztak a betegkommunikációval, rehabilitációval (gyógytorna bemutató) és a sugárterápia legújabb jogi és finanszírozási problémáinak megvitatásával, a sugárfizikai újdonságok bemutatásával is.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárterápiás kongresszus Szegeden