célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

HIV-pozitív betegeknél kevésbé hatékony a fej-nyaki daganatok kezelése

A HIV-fertőzöttek esetében kevésbé hatásos a fej-nyaki rosszindulatú daganatok szokványos kezelése, mely radioterápia alkalmazását jelenti kemoterápiával együtt vagy anélkül.

A kisebb eredményesség a nagyobb kiújulás-arányban és a rövidebb teljes túlélésben is megmutatkozik a HIV-fertőzésben nem szenvedő betegekhez képest. Az erre vonatkozó adatokat egy nemzetközi tudományos találkozón hozták nyilvánosságra.

Amint arról az Orvostovábbképző Szemle Online cikke beszámol: a HIV-pozitív betegeknél speciális feladatot ró az onkológusokra a fej-nyaki rosszindulatú daganatok kezelése. A HIV-infekció terápiájában történt előrelépéseknek köszönhetően e betegek élettartama meghosszabbodott, így megnövekedett a HIV-fertőzéssel társuló rosszindulatú daganatok kialakulásának esélye is. A HIV-negatív betegeknél sikerrel alkalmazható kezelésekkel HIV-pozitív betegeknél jóval kedvezőtlenebb kimenetel érhető el.

Az egy intézmény betegei körében végzett legnagyobb vizsgálatban a kutatók 71, fej-nyaki rákban szenvedő HIV-fertőzött beteg adatainak retrospektív elemzését végezték el, akik 1997 és 2010 között részesültek kezelésben. A betegeket körülbelül 47 hónapon át követték nyomon és azt találták, hogy igen nagy arányban jelentkeztek kiújulások, rosszabbodások (69 százalék), és a teljes túlélés mindössze 55 százaléknak adódott. A betegek 10 százalékánál második primer rosszindulatú tumor is kialakult a sugárterápia utáni öt évben.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy sem a radioterápia, sem pedig a radioterápia +kemoterápia kombinációja (mindkettő a faj-nyaki rákok szokványos kezelésének számít) nem volt ugyanolyan hatásos HIV-fertőzötteknél, mint HIV-negatív társaiknál és további kutatások szükségesek olyan kezelési formák megtalálására, melyekkel mérsékelhető a kiújulás kockázata és javíthatók a túlélési arányok.

− A HIV-pozitív személyek fej-nyaki rákja rendkívül nehezen kezelhető, mégis egyre gyakrabban kerülünk szembe ezzel a feladattal, ahogyan a terápiás eszközök fejlődése mind hosszabb élettartamot biztosít a HIV-betegek számára − idézi Waleed Mourad-t, a tanulmány első szerzőját, a New York-i Beth Israel Medical Center onkoradiológusát a cikk. − Kiemelten fontos, hogy multimodális szemléletet és sémákat alakítsunk ki, melyek pontosabban az adott beteg egyéni igényeihez igazíthatók, így javítva a HIV-pozitív betegek fej-nyaki rákjának kezelési eredményeit, illetve minimálisra csökkentve a terápiával kapcsolatba hozható egyéb kórképek valószínűségét.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Fej-nyaki tumorok: előzzük meg a szájüregi rákot!
A gyógyszerkutatás jövőjéről
Miért élhet valaki 110 évig?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet