célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Ön visszanézné videón a saját műtétjét?

Ön megnézné a műtétjéről készült videofelvételt? Bár első gondolatra talán kissé bizarrnak tűnhet, egy hazai kutatásban résztvevő 100 nőből mégis 92 az operációját követően igent mondott a felajánlott lehetőségre és megtekintette a felvételt. Igény tehát lenne az alaposabb betegtájékoztatásra.

A klinikai gyakorlatban manapság a szóbeli felvilágosítás a jellemző, de sok helyen a betegek pontokba szedett leírást is kézhez kapnak a műtét menetéről, a kockázatok esélyeiről, a beavatkozás után várható állapotukról. Noha a pácienseknek aláírásukkal tanúsítaniuk kell, hogy elolvasták és megértették az információkat, azonban az kérdéses, hogy mennyit értettek meg valójában a hallottakból, illetve a leírtakból – írja a Semmelweis Figyelő.

– A nem kellően átfogó, sokszor a humánum alapjait is nélkülöző orvos–beteg kommunikáció számos félreértéshez, bizalomvesztéshez, adott esetben akar bírósági ügyekhez, kártérítési perekhez is vezethet. A betegeknek nemcsak a szakszerű ellátáshoz, hanem a részletekbe menő, emberséges tájékoztatáshoz is joga van – idéz a cikk Dr. Sobel Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kutatójának tanulmányából. Hogy képet kapjanak a hazai betegtájékoztatás valós helyzetéről és a felmerülő igényekről, Dr. Sobel Gábor és kollégái a tisztázni szerették volna – betegek véleménye alapján – a műtéti felvételek használhatóságát. A szakértők meggyőződése ugyanis, hogy az alapos betegtájékoztatás hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy megértsék a betegségüket és a kezelés lényegét is. Bár ez az orvosok számára időigényes, jó hatással lehet a beteg gyógyulási folyamataira.

A videók nyugtatóan hatnak a páciensekre


A kutatás során 100 nőgyógyászati endoszkópia előtt álló nőt kérdeztek meg arról, hogy beleegyeznek-e abba, hogy videofelvétel készüljön a beavatkozásról, valamint, hogy utána, ha módjuk lesz rá, megtekintenék-e. Minden résztvevő beleegyezett a felvételbe, és 92-en meg is nézték a róluk készült videót. Az átlagosan hatvan perces műtétek felvételéből az operációt végző sebész körülbelül 2-10 perc hosszúságú videót készített. Ezt a betegek CD-éken megkapták, amihez az orvosok szóbeli magyarázatot is adtak. „Mind a 92 páciens jónak tartotta, hogy megnézhette a műtétjét bemutató felvételt. Érdekes eredmény, hogy bár 88 beteg kifejezetten félelmetesnek, illetve felkavarónak tartotta a látottakat, de végül mégis megnyugvással töltötte el őket, hogy megnézhették a beavatkozást” – olvasható a tanulmányban.

Itthon lassan változik a helyzet


– Sajnos hazánkban igen korlátozottan érhetőek el olyan információs anyagok, amelyek segítségével jelentős kommunikációs lépések hidalhatóak át. Mindennapi orvosi gyakorlatunkban nemegyszer igen nagy kihívást jelent, ha a pácienseket a szövődmények kockázatáról, illetve adott esetben egy már fellépett szövődményről kell tájékoztatnunk. A műtéti felvételek segíthetnek a műtét előtti felvilágosításban, és a műtét utáni orvosi vizitek során is lényegesen érthetőbb magyarázat adható az operáció egyes szakaszairól, továbbá könnyebben megérthetőek (és így valószínűleg könnyebben elfogadhatóak) a posztoperatív állapotban fellépő jelenségek és kellemetlen tünetek – írta Dr. Sobel Gábor az Orvosi Hetilapban megjelent tanulmányban.

Kapcsolódó cikkek:
A tájékozott beteg jobban gyógyulhat
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Rák: ezer válasz, ami a kórházban nem hangzott el
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rákgyógyítás őszi lapszám: értsünk szót az orvossal!
Háromdimenziós kép a daganatról