célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Elmaradt az áttörés a gyomorrák kezelésében

Nem hozta a várt eredményeket a gyomorrák kezelésében a daganatok növekedési faktor receptorait (EGFR) blokkolni képes onkológiai kezelés, amelyet más daganattípusok esetén már évek óta eredményesen alkalmaznak.

Az előrehaladott gyomorrák kezelésében elmaradtak a várt eredmények a daganatok növekedési faktor receptorait (EGFR) gátló, ezáltal a ráksejtek osztódását akadályozni képes terápiát illetően. Amint az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) legutóbbi kongresszusán is napirendre került, az EXPAND néven futó nemzetközi vizsgálatba 904 előrehaladott gyomorrákos beteget vontak be, akiknek közel fele a rutinszerűen alkalmazott kemoterápiát kapta, míg a betegek másik felénél a kemoterápiás kezelést kiegészítették az EGFR-gátló célzott onkológiai terápiával. A vizsgálat értékelését követően azt állapították meg: a célzott kezeléssel sem sikerült a korábbinál hatékonyabban késleltetni az állapotromlást (progressziót) és/vagy megnyújtani a teljes túlélést.

Az infúzióban, a kemoterápia kiegészítéseként alkalmazott EGFR-gátló célzott terápiát egyébként világszerte és Magyarországon is évek óta eredményesen alkalmazzák a vastagbélrákos és végbélrákos betegek egy részénél. Utóbb pedig az is kiderült: az előrehaladott vagy áttétes fej-nyaki daganatos – laphámsejtes szájüregi rákkal, garatrákkal, gégerákkal, nyelőcsőrákkal küzdő – betegek is javulásra, hosszabb túlélésre számíthatnak, ha a kemoterápia vagy sugárterápia kiegészítéseként alkalmazzák náluk a célzott terápiát.

Az onkológiai hatóanyagoknál általában jellemző, hogy miután hatékonyságukat és biztonságosságukat egy adott betegségtípusban bizonyították, újabb vizsgálatok indulnak annak feltárására, mely betegeknek jelenthet még életesélyt az adott kezelés alkalmazása. Az EGFR-gátló terápiával összefüggésben jelenleg is számos további klinikai vizsgálat zajlik világszerte.

Kapcsolódó cikkek:
A hosszabb életért küzdenek az onkológusok
Áttétes daganatok: jobb életkilátások célzott kezeléssel
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
Egyre több ráktípus ellen lehet hatékony az EGFR gátlás
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák
Gyógyszervizsgálatok: nyilvános eredmények, egyszerűbb szabályozás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig