célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Beszélni tanulni daganat miatti gégeműtét után

Gégeműtét után a hangképzés korábbi módja nem lehetséges többé, hiszen a légutak és a tápcsatorna különválik. A tüdőből nem a szájon át áramlik ki a levegő, hanem a nyakra kivarrt csövön keresztül, ilyenkor a beszédpótlásnak három módja van.

A Servox-műgége tulajdonképpen egy hangprotézis, egy elemmel működő membrán, amelyet a beteg a nyakára helyezhet, és artikulálás közben használhat. Egy-két ülés alatt megtanulható a használata - de ez mégiscsak egy gép, amelynek művi a hangja.

A másik megoldás a nyelőcső-beszéd. Le kell juttatni a levegőt a nyelőcsőbe (le kell nyelni), majd onnan "visszahozva" artikulálni. Ezt a módszert körülbelül három hónap alatt lehet megtanulni. Van olyan klub, amely nyitott az ilyen betegek számára, itt tanulhatják meg ezt a fajta beszédképzést. Ebbe a közösségbe különböző tanulási szinten álló emberek járnak: aki már előrébb tart, az tudja segíteni és bátorítani a többieket.

A klubdélutánokon társasági csevegés zajlik, és időnként ismert személyiségeket is meghívnak vendégnek. A harmadik megoldást a beültetett hangprotézis jelenti: ez az eszköz a légcső és a nyelőcső közé kerül, de a beültetésnek szövődményei is lehetnek - vázolta A dr. Mészáros Krisztina foniáter főorvos az Egészségtükör portálnak adott interjúban.

Kapcsolódó cikkek:
Miért nem veszik észre a torokban a rákot?
Gégerákot is okozhat a HPV
Betegnek, családtagnak is fontos (lenne) a kommunikáció
Új esély: tovább élhetnek a fej-nyaki daganatos betegek