célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Élettartam hosszabbítás mellett életminőség javítás

A jelenlegi körülmények új prioritásokat hoznak a jövőbeni biomedikális innováció terén: nagyobb hangsúlyt kap az életminőség javítása és kisebb figyelmet kap a várható élettartam meghosszabbítása.

A várható élettartam soha nem látott mértékben − 30 évvel − növekedett 1900 óta az Egyesült Államokban és más fejlett országokban. A II. világháború előtt e téren történt fejlődés legnagyobb rész nem orvosi okoknak volt betudható: például a táplálkozásnak vagy a közegészségügyi intézkedéseknek. Ezt követően azonban a biomedikális innovációk (pl. új gyógyszerek, eszközök és eljárások) léptek elő elsődleges okká az élettartam meghosszabbodásában. Ezzel együtt ugyanakkor az egészségügyi ellátási költségek is gyorsan – évente 2,8 százalékkal – emelkedtek. A jelenlegi demográfiai, szociális és ökonómiai források új prioritásokat hoznak a jövőbeni biomedikális innováció terén: nagyobb hangsúlyt kap az életminőség javítása és emellett kisebb figyelmet kap a várható élettartam meghosszabbítása, viszont fokozódó érdeklődés irányul az értéknövelő innovációkra ahelyett, hogy az orvosi fejlesztéseket erőltetnék oly módon, hogy közben nem elemzik a költségeket a várható előnyök függvényében - írja egy tekintélyes nemzetközi szaklapra hivatkozva a Medical Online.

A társadalom valószínűleg nem várja el az élettartam további növelését olyan elkötelezetten, mint azt tette korábban, mivel időközben drámai eltolódás következett be abban, hogy az élettartam meghosszabbodása mely életkorban realizálódik. A XX. század első évtizedeiben az élettartam növekedése körülbelül 80 százalékban 65 éves kor alatt realizálódott és csak a fennmaradó 20 százalék 65 éves kor felett. Mostanra ez a trend megfordult: az élettartam növekedése 80 százalékban a 65 évesnél idősebbek csoportjában nyilvánul meg. Ez főként a fiatalkori halálozás meredek csökkenésére vezethető vissza: a XX. század elején a születési kohorsz mindössze 41 százaléka számíthatott arra, hogy megéri a 65 éves kort, míg a század végére ez megkétszereződött és 81 százalék fölé emelkedett. Amíg a 65 éves kort megélők aránya alacsony volt, az élettartamban elért nyereség azt jelentette, hogy több embert lehetett „életben tartani” munkaképes kora során. Manapság már a várható élettartam terén történt további javulás azt jelenti, hogy egyre több ember éli meg nyugdíjas éveit a fiatalabb munkaképes korúak által megtermelt javakra alapozva, miközben a megélhetési, egészségügyi és szociális ellátási költségeik magasabbak. A 65 éves korúak és annál idősebbek korosztályában 5-ből 4 férfi és 10-ből 9 nő már nincs munkaereje birtokában, és 10-ből csaknem 4 azok száma, akik testi vagy mentális képességcsökkenéssel küzdenek. Ehhez járul még, hogy a kórházban ápolt fekvőbetegek csaknem fele 65 éves vagy annál idősebb.

Kapcsolódó cikkek:
Hosszabb élet a gyógyszerek által
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Hosszabb élet több betegséggel
Miért élhet valaki 110 évig?
Van ahol tudják a hosszú, egészséges élet titkát?
Genetikai kristálygömb: akarjuk tudni meddig élhetünk?