célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Nincs, s nem lehet egyetlen általános rákgyógyszer

Dollár százmilliárdokat emésztettek és emésztenek fel jelenleg is azok a kutatások, amelyek során tudósok a rák ellenszerét keresik. Az eddigi felfedezések nyomán az egykori halálos kór mindinkább krónikus betegséggé szelídül, sőt több daganattípus, időben felismerve, száz százalékosan elpusztítható. Ám minél többet tud az orvostudomány a daganatokról, annál bizonyosabb: nem lesz, mert nem lehet általános rákgyógyszer, amellyel minden daganat meggyógyítható.

Csaknem 20 milliárd dollárra becsülte a rákkutatással kapcsolatos éves globális kiadásokat egy átfogó nemzetközi tanulmány néhány évvel ezelőtt. Az elemzés szerint a legtöbb pénzt az Egyesült Államokban fordítják a rák okának felderítésére és a gyógymód megtalálására; az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet legfrissebb becslései szerint az USA ráfordításai tavaly már meghaladták a nyolc milliárd dollárt. A második helyen a 24 legnagyobb gyógyszercég fejlesztési költései állnak, míg Európa és a világ többi része nagyjából azonos összegből harcolnak az emberiséget jelenleg első helyen tizedelő kórral szemben.

Amint arra a Világgazdaság összefoglalója rávilágít, a dollár százmilliárdokat felemésztő kutatások ellenére a mai napig nem sikerült megtalálni a rákbetegség ellenszerét. Mi több, egészen biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz általános rákgyógyszer, olyannyira komplex betegséggel állunk szemben – mondja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Bodoky György professzor mindazonáltal hangsúlyozza: ha átütő eredményt egy-egy területen sikerült is csak elérni, a rák gyógyítása óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt húsz évben, a betegek életkilátásai szinte össze sem hasonlíthatók akár csak a tíz évvel ezelőttivel, és a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően az egykori halálos kór mindinkább krónikus betegséggé szelídül.

A fő cél persze továbbra is a rettegett kór gyógyíthatóvá tétele, amelyen kutatók ezrei dolgoznak világszerte az akadémiai és egyetemi kutatóhelyektől a biotechnológiai vállalatokon át a vezető gyógyszeripari világcégekig, kormányzati, alapítványi, közösségi, céges forrásokat és kockázati tőkét egyaránt bevonva. A gyógyszerfejlesztés ugyanis az óriási kockázatok miatt rendkívül költséges: tízezer molekulából átlagosan mindössze 250 jut el preklinikai fázisba – amikor azokat még csak laboratóriumban vizsgálják -, és a klinikai vizsgálatokat követően ezekből születik meg - jó esetben - az az egyetlen regisztrált gyógyszer, amelyet azután forgalomba lehet hozni. Mindez legalább tíz évet vesz igénybe, és a befektetésigénye ma már 1 és 12 milliárd dollár, vagyis 200 és 2.500 milliárd forint között mozog.

Bodoky professzor mindemellett azt hangsúlyozza, hogy az onkológiában továbbra is a daganat végleges eltávolítása az elsődleges kezelési módszer, az onkológiai szerek - legyenek azok a daganatsejteket elpusztító citosztatikumok, vagy a daganatsejteken belül célzottan támadó molekuláris szerek – csak a sebészeti beavatkozás kiegészítői. A jövőben azonban, a genetikai alapú gyógyítás révén elképzelhető, hogy kizárólag gyógyszerrel is megfékezhetőek lesznek a daganatos betegségek, illetve visszafordíthatóak a rákos folyamatok.

Kapcsolódó cikkek:
Klinikai kutatások élén az onkológia
A gyógyszerkutatás jövőjéről
Új korszak kapujában a gyógyszerkutatás
Gyógyszervizsgálatok: nyilvános eredmények, egyszerűbb szabályozás
A modern gyógyszerek több pontok támadnak
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel