célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása

Amíg az elsődleges daganat esetében is elsődleges a sebészi eltávolíthatóság kérdése, ez az áttétek esetén is felmerül, a betegek egy részénél májműtétre, tüdőműtétre is sor kerülhet. Sokszor azonban nincs lehetőség az összes daganat eltávolítására, ekkor nem gyógyító célzattan, hanem a panaszok enyhítése érdekében kerülhet sor műtétre.

Tíz betegből körülbelül háromnál már a különböző szervekben, például a májban és a tüdőben is kialakultak az áttétek a vastagbélrák felismerésekor, a betegek egy jelentős részében pedig az elsődleges daganat eltávolítása után hónapokkal, évekkel jelentkeznek áttétek. Ezért fontosak a kontrollvizsgálatok, hogy az esetleges kiújulást vagy metasztázisokat időben felismerhessék, s kezelhessék.

Ha áttétes vastagbélrákot diagnosztizálnak egy betegnél, átfogó kivizsgálás szükséges annak érdekében, hogy el lehessen dönteni: kivitelezhető-e az operáció, illetve járhat-e az előnnyel a beteg számára, ha sebészileg eltávolítják az áttétet. Figyelembe veszik a kórelőzményeket, az elsődleges daganat biológiai jellemzőit, az áttétek méretét, elhelyezkedését, a korábban alkalmazott kezeléseket, a beteg általános állapotát.

Sok olyan betegnek, akit a műtétre alkalmasnak gondolnak, gyógyszeres (szakszóval neoadjuváns) kezelést is adnak, hogy a műtét előtt csökkentsék a daganat méretét. A műtét után alkalmazott kemoterápia pedig az adjuváns kezelés.

Egy áttét műtéte esélyét adhatja a gyógyulásnak. Ám akkor is van továbblépésre lehetőség, ha nincs lehetőség operációra. Ekkor az onkológián kemoterápiás, illetve célzott terápiás gyógyszeres kezelés kezdődhet. Erről további információt a Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák című cikkünkben talál.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?