célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Terápiaválasztásról és betegkiválasztásról is tanácskoztak

A korszerű onkológiai terápiákhoz a megfelelő beteget is ki kell választani - hangzott el a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tudományos kongresszusán, ahol több száz szakember, onkológusok mellett sebészek, radiológusok, sugárterápiás orvosok, patológusok, pszichológusok részvételével zajlott az ország idei legnagyobb onkológiai tudományos seregszemléje.

Az orvosok és kutatók nemcsak a terápiás lehetőségeket, a nemzetközi klinikai vizsgálatok tapasztalatait tekintették át, számos referátum szólt a betegszelekcióról is – nevezetesen azokról a patológiai és genetikai vizsgálatokról, amelyek révén pontosabban előre lehet tervezni egy rákbetegség prognózisát, s az adott beteg egyéni jellemzőire szabni az onkológiai kezelést. Ugyancsak sok szó esett arról, hogy az aktív terápiák alatt és azokat követően miként lehet leginkább megőrizni a betegek életminőségét: több orvos adott elő a rövid és hosszabb távú mellékhatások mérsékléséről, a rekonstrukciós sebészetről is - tudósított a Weborvos. Önálló tudományos szekciót szerveztek az emlődaganatokról, az uroonkológiai daganatokról, a vastagbél- és végbélrákokról, kiemelt témaként szerepelt az áttétes daganatok kezelése.

Amint azt a RáksejtStop.hu is hírül adta, a konferencián több külföldi szaktekintély is jelen volt. David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke az áttétes daganatok korszerű kezeléséről értekezett, előadást tartott Dennis J. Slamon, az Egyesült Államok egyik legismertebb onkológusa, az amerikai elnök tanácsadó testületének tagja, aki az emlőrák immáron világszerte alkalmazott egyik célzott terápiájának kutatója. Az urológiai daganatokról Manuela Schmidinger, a Bécsi Egyetem uroonkológiai tanszékének vezetője értekezett, a vastagbéldaganatok terápiás lehetőségeit pedig a francia Aimery de Gramont professzor tekintette át.

Kapcsolódó cikkek:
De Gramont: az onkológiai protokoll atyja Budapesten
Rákbetegek találkoztak, rákkutatók tanácskoznak