célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák

A legtöbb esetben az áttétes vastagbélrákot és végbélrákot kemoterápia alkalmazásával kezelik. A kemoterápia során használt onkológiai gyógyszerek többsége a sejtosztódást gátolja, ezáltal pusztít el több daganatsejtet, mint egészséges sejtet. A kemoterápia során használt gyógyszerek azonban a gyorsan osztódó egészséges sejtekre is hathatnak, emiatt sok kemoterápiás gyógyszernek vannak mellékhatásai. A célzott (target) terápiák jellegzetessége, hogy a gyógyszerek egy-egy daganattípus felfedezett molekuláris sajátosságai révén kifejezetten a ráksejtekre képesek hatni. A vastagbéldaganatokban már több biológiai támadáspontot is azonosítottak.

Az áttétes vastagbélrák esetén alkalmazott kemoterápia többnyire olyan kombinációs protokollból áll, ami több különböző gyógyszert tartalmaz. A klinikai vizsgálatok során ezekről a gyógyszer-kombinációkról kimutatták, hogy hatásosabbak, mintha az egyes gyógyszereket önmagukban adnák. A kemoterápiás kezeléseket több, alkalmanként 2 vagy 3 napig tartó ciklusokon keresztül, általában több hónapon át alkalmazzák.

A klasszikus kemoterápia mellett az orvosi kutatások során egyes ráksejteken sikerült olyan egyedi biológiai jellemzőket azonosítani, amelyek eltérőek az egészséges sejtektől, s így célzott támadási felületet biztosítanak az onkológia számára. Mivel a célzottan ható gyógyszerek (target terápiák) a ráksejteken belül meghatározott folyamatokra vagy egyéb, a daganat túléléséhez fontos folyamatokra hatnak, kevésbé károsítják az egészséges sejteket, mint a kemoterápia vagy a besugárzás.

Az elmúlt években fény derült több olyan jellegzetességre is, amely kifejezetten a vastagbélrák-sejtek a normális sejtektől való terápiás megkülönböztetését teszi lehetővé, így ezekre sikerült speciális hatásmechanizmussal működő gyógyszereket kifejleszteni.

Jelenleg alapvetően két típusú célzott terápiát különböztetünk meg az áttétes vastagbélrák és végbélrák onkológiai terápiájában. Az egyik csoportba a felszíni növekedési faktor receptor (anti-EGFR) ellenes, a másikba az érfejlődést gátló (anti-VEGF) gyógyszerek tartoznak. A célzottan ható gyógyszerek nem helyettesítik a kemoterápiát, azokat rendszerint a kemoterápiával kombináltan adják, hogy a kezelés hatásosabb legyen.

Kapcsolódó cikkek:
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Elsorvasztják a daganatok érhálózatát
Harc a rákkal: célzott csapás a daganatos sejtekre