célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Magyar elismerés a daganatok növekedési faktorait kutató tudósnak

Prof. Yosef YardenYosef Yarden professzor kapta a "Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést: a kutató tudományos tevékenységének középpontjában a növekedési faktornak hívott hormonszerű molekulák tanulmányozása áll. Aktívan járult hozzá annak felderítéséhez, milyen szerepet játszanak a növekedési faktorok a rákos sejtek kialakulásában. Úttörő szerepe van számos növekedési faktor és receptoraik felfedezésében.

Yosef Yarden kimutatta, hogy a receptorok először összekapcsolódnak, majd aktivizálódnak és jelátviteli folyamatokat indítanak be. Túlzott aktivitásuk tumoros elváltozásokhoz vezethet. Részt vett olyan antitestek kifejlesztésében, amelyek a növekedési faktorok receptoraihoz kötődve gátolják a receptorok összekapcsolódását, s így a rákos sejtek működését. Javaslatai alapján egyes antitesteket kombinációban használnak, amivel nagyobb tumor-ellenes hatást lehet elérni. Kutatási eredményei hozzájárultak hatékony terápiás eljárások, gyógyszerek kifejlesztéséhez. Több olyan gyógyszert használnak ma a klinikai gyakorlatban, amelynek kifejlesztésében aktív szerepet vállalt. Jelenleg is több gyógyszergyár tudományos tanácsában tevékenykedik.

Prof. Yosef Yarden 1952-ben született Izraelben. Ph.D. fokozatát a Weizmann Intézetben szerezte 1985-ben, majd 1985-1989 között az Egyesült Államokban dolgozott, jelenleg a Weizmann Intézet graduális képzését átfogó Feinberg iskola dékánja, tagja az Izraeli Tudományos Akadémiának, az Európai Molekuláris Biológiai Szervezetnek. Számos jelentős nemzetközi kitüntetés birtokosa, többek között az Amerikai Rákkutató Intézet MERIT Díjának. Tudományos munkásságát több mint 270 nemzetközi folyóiratban megjelent közlemény fémjelzi, ezekre a publikációkra több mint 31 ezerszer hivatkoztak más tanulmányokban. A kutatók nemzetközi elismertségét jelző indexe is a világ legjobb kutatói közé helyezi.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum nemzetközi díja, a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetés évenkénti adományozásával az orvostudományi kutatások fejlődéséhez kiemelkedően hozzájáruló kutatókat ismeri el. A díjat minden ősszel olyan nemzetközileg megbecsült kutató, vagy kutatócsoport kapja, akinek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén. A díjazottak olyan kutató(k) lehetnek, akiknek teljesítménye és eredményei a nemzetközi kutatások élvonalába tartoznak.

2009-ben Axel Ullrich professzor vehette át a díjat. A kutató tudományos érdeklődésének középpontjában a jelátviteli folyamatok tanulmányozása áll, munkáiban a normál sejtek működésének megértése mellett azokat az elváltozásokat kutatja, amelyek az emberi betegségeket okozhatják. Az elismert szakember a világon elsőként kezdte felhasználni kutatásai során a géntechnológia eredményeit.

Kapcsolódó cikkek:
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
Rák: a terápiákhoz beteget is választani kell
Hosszabb élet a gyógyszerek által