célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Genomika: egyre több személyre szabott gyógyszer várható

Egy humán genom szekvenálása 10 éve 3 milliárd dollárba került, 2010-ben már csak tízezerbe (a DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, ami minden élő szervezet működésének alapprogramját adja). A kutatók arra számítanak, hogy a genetikai vizsgálatok egyre elérhetőbbé válnak, s egyre több betegségben lehet a korábbinál hatékonyabb, személyre szabott kezelést nyújtani.

Dr. Eric Topol, a kaliforniai Scripps Translational Science Institute igazgatója szerint 2011-ben a költségek tovább csökkennek majd, mintegy 4000 dollárra – idézi a tudóst a Yahoo Healt nyomán a Medical Online. Minél olcsóbb az eljárás, annál több orvostudományi felfedezés várható a genomikai kutatások révén – mondta. Dr. Topol szerint robbanásszerűen fejlődik ez a terület, a genotipizálással egyre több területen sikerül kimutatni azokat a géneket, amelyek meghatározzák, hogy reagálni fog-e a beteg egy adott hatóanyagra.

Ahogyan a szekvenálás egyre olcsóbb és egyre gyorsabban kivitelezhető lesz, egyre több eredmény várható a rákkal kapcsolatban is. Ha összevetik egy személy egészséges sejtjeinek genomját rákos sejtjeiével, azonosíthatók azok a génmutációk, amelyek a rákos sejtek rákos viselkedéséért felelősek.

Kapcsolódó cikkek:
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
Rák: a terápiákhoz beteget is választani kell
Magyar elismerés a daganatok növekedési faktorait kutató tudósnak