célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Betegnek, családtagnak is fontos (lenne) a kommunikáció

A családtagokkal folytatott kommunikáció javítja a beteg helyzetét: a súlyosan beteg, intenzív ápolásra szoruló családtagokkal kapcsolatos döntések meghozatalát segíti, ha a szakorvosi csapat hatékonyabban kommunikál a betegekkel – állapítja meg a Case Western Reserve University kutatása.

A kutatásból az is kiderült (ismét), hogy az orvosi kommunikációt is javítani kell. A vizsgált esetekben ugyanis amíg 98%-ban egészségügyi kérdésekről esett szó, addig csak 2% szólt az érzelmekről, személyes motivációkról. Míg 94%-ban beszéltek a prognózisról, addig csak 78%-ban a beteg preferenciáiról, s csak kétharmad arányban a nehéz döntések mérföldköveiről.

Amint arról a Magyar Hospice Alapítvány hírlevele beszámolt, az ápolási központ kutatói 346 intenzív osztályokon fekvő páciens esetében új kommunikációs módszert alkalmaztak – valós helyzetekben ismételve meg egy korábbi bostoni kísérletet –, és ennek eredményeit vetették össze a 135 esetben folytatott hagyományos módszerrel. A kísérlet során az osztályra felvett, gépekre kapcsolt beteg érkezése után 5 nappal 30 perces beszélgetést kezdeményeztek a családtagokkal öt témában (állapotjelentés, preferenciák és célok, kezelési terv, prognózis és mérföldkövek). A heti találkozókat a beteg elbocsátásáig vagy haláláig folytatták.

Barbara DalyA kutatást vezető Barbara Daly szerint a beszélgetés azért fontos, mert az öt napnál többet a gépeken töltő betegek kétötöde nem él két hónapnál tovább, aki igen, jó eséllyel ápolásra szorul, így fontos, hogy az életminőségét javító döntések szülessenek. Arra keresték a választ, hogy minőségi kommunikációval megváltozik-e a családtagok véleménye például az olyan drasztikus döntések mentén, mint a csöves táplálás, a gégemetszés stb., azaz inkább leállítják-e a kezelést, ha a beteg preferenciái is szóba kerülnek. A felmérés megállapította, hogy jelentős különbség van aközött, hogy a beteg baleset nyomán került-e az intenzívre, vagy esetleg idősebb, netán gyógyíthatatlan betegségben szenved. Az utóbbi esetekben könnyebben mondtak le a családtagok az okról a beavatkozásokról, amelyek nem bizonyíthatóan szolgálták a beteg érdekeit, míg az előbbiekben a gyakoribb beszélgetés ellenére is nehezen hozták meg a sok esetben az élet végét jelentő döntéseket.

Kapcsolódó cikkek:
Terápiaválasztásról és betegkiválasztásról is tanácskoztak
A palliatív kezelés célja és jelentősége
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Válaszok nélkül távozunk a kórházból