célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Rákkutatás, gyógyszerfejlesztés a betegek részvételével

A klinikai kkutatásokban résztvevő betegek miközben megkapják a szokásos kezeléseket, hozzájuthatnak olyan modern készítményekhez, amelyek bevetése még nem része a klinikai rutinnak. Ráadásul az onkológiai terápiával járó költségek ilyen esetekben sem a betegek, sem az egészségpénztár kasszáját nem terhelik, azokat a kutatást kezdeményező vállalatok állják. Az elsődleges szempont a betegbiztonság, ezért rendkívül szigorúan rögzített paraméterek mentén választhatók ki azok a betegek, akiknek felajánlható a részvétel, ami természetesen önkéntes.

Minderről prof. dr. Bodoky György, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának főorvosa nyilatkozott a Rákgyógyításnak annak apropóján, hogy az onkológia mellett működő civil központban, a Tűzmadár Házban kialakítottak egy olyan helyiséget, amely a klinikai gyógyszervizsgálatok magas nemzetközi adminisztrációs és archiválási követelményeinek tárgyi feltételeit hivatott biztosítani. Itt a klinikai vizsgálatok szervezéséhez, lefolytatásához, a nemzetközi vizsgálatokba vont hatóanyagok tárolásához és a kutatási adatok feldolgozásához biztosítanak nyugat-európai színvonalú hátteret.

A klinikai kutatások keretében a legkorszerűbb onkológiai terápiákhoz rendszerint évekkel korábban hozzájuthatnak a betegek, mint ahogy egy adott hatóanyag vagy kombináció a rutin kezelések részévé válna. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumában is számos nemzetközi klinikai vizsgálat zajlik egymással párhuzamosan: az osztályon többek között a májrákkal, a vastagbélrákkal és végbéltumorral, a gyomorrákkal vagy a hasnyálmirigyrákkal kezelt betegeknek is egy jelentős hányada bekapcsolódott klinikai tanulmányokba – tájékoztatott a centrumvezető főorvos.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Tűzmadár Ház: rákkutatás a betegek bevonásával
Tűzmadár Ház: szakmai háttér és érzelmi támogatás a betegségben