célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás

Az EGFR-gátló célzott onkológiai terápia a rákbetegség stabilizálódását, bizonyos esetekben visszafejlődését (regresszióját) eredményezheti. Abban az esetben, amikor egy előrehaladott, áttétes betegségnél teljes gyógyulás reálisan nem is várható tőle, akkor is javíthat a beteg állapotán, s növelheti a túlélési időt. Azt, hogy kinél várható eredmény a kezeléstől, előzetes vizsgálatok alapján döntik el.

Az EGFR-gátlás jelentősen különbözik a citosztatikus terápiáktól, a hatóanyag alkalmazására a hagyományos citosztatikus (kemoterápiás) kezelésekkel egyidejűleg vagy azt követően is sor kerülhet. A terápiát jelenleg például az áttétes vastagbél- és végbélrákoknál alkalmazzák kemoterápiával együtt, de említhetők még a fej-nyaki rosszindulatú daganatok is, ahol a sugárterápia kiegészítőjeként jöhet szóba a kezelés.

Vastagbélrák és végbélrák esetén akkor vetik be a növekedési faktor-receptort gátló terápiát, ha az áttétes betegség kezelése során alkalmazott meghatározott citosztatikumra a daganatos sejtek nem reagáltak. Ekkor van lehetőség a citosztatikummal együtt adni a receptorgátló hatóanyagot, illetve bizonyos esetekben a hatóanyag önmagában (monoterápiaként) is alkalmazható. A fej-nyaki terület rosszindulatú daganatainak kezelésében első vonalban, sugárkezeléssel együtt alkalmazzák a terápiát.

Mint minden kezelésnek, a növekedési receptorok gátlásának is lehetnek mellékhatásai. Ezek leggyakrabban általános allergiás reakciók, bőrkiütések vagy egyéb tünetek. Az orvosok minden esetben a mellékhatások, a beteg általános állapota, a daganatos betegség stádiuma, kórelőzményei, a korábban alkalmazott terápiák eredményessége függvényében mérlegelik azt, hogy alkalmazzák-e a célzott terápiák közül a tumorok növekedési faktorainak receptoraira ható EGFR-gátló kezelést.

Kapcsolódó cikkek:
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást