célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Kisebbedő tumor, javuló életkilátások

Kimutatható összefüggést fedeztek fel a vastagbélrák és végbélrák esetében az onkológiai kezelés első heteiben elért korai tumorméret-csökkenés és a hosszú távú túlélési esélyek között – számolt be a közelmúltban Carsten Bokemeyer professzor, a Hamburgi Egyetem Onkológiai, Hematológiai és Csontvelő-Transzplantációs Osztályának vezetője arról a klinikai kutatásról, amely keretében a klasszikus kemoterápiát a daganatok növekedési receptorait (EGFR) gátló célzott gyógyszeres kezeléssel kombinálva alkalmazták.

A nemzetközi vizsgálat keretében első vonalban kapták meg az áttétes vastagbélrákos betegek az EGFR gátlással kombinált kemoterápiát. A kutatásba olyan betegeket vontak be, akiknél az előzetes vizsgálatok megállapították, hogy daganatukban az úgynevezett KRAS gén nem mutálódott, tehát ennek a biomarkernek nem a mutáns, hanem a vad típusa van jelen. Az EGFR gátló kezelés ugyanis csak vad típusú KRAS esetén képes hatni a ráksejtekre, s korlátozni a „növekedj és osztódj” jelet, ami a tumorsejteket a daganat növekedését eredményező osztódásra készteti.

Prof. dr. Carsten BokemeyerA vizsgálat nyomán végzett legfrissebb elemzések szerint a vad típusú KRAS gént hordozó áttétes vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő betegek több mint kétharmadában az elsővonalbeli kezelésként adott, EGFR-gátlással kombinált kemoterápia első 8 hetében a daganat legalább 20 százalékos csökkenését észlelték. Azoknál a betegeknél, akiknél ezt az eredményt sikerült produkálni, jelentősebben növekedett az átlagos összesített túlélés is, mint a célzott kezelés nélküli kemoterápiás kezelést kapott betegeknél.

Ez a II. fázisú klinikai kutatási eredmény megerősítette egy már előrehaladottabb, III. fázisban lévő másik kutatás eredményeit is, amelyben ugyancsak összefüggést találtak az első vonalban adott, EGFR-gátlással kombinált kezeléssel elért korai tumorméret-csökkenés és az életkilátások között. Carsten Bokemeyer értékelése szerint a klinikai eredmény a személyre szabott terápia vonatkozásában mind tudományos szempontból, mind a betegek kezelésében is jelentőséggel bír.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Onkológiai kislexikon (7.): Rákgyógyszer-kutatások
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Az EGFR szerepe: miért növekednek a daganatok?
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért