célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Kiújult vastagbélrák: személyre szabott kezelési terv kell

Ha a vastagbél vagy a végbél daganata a betegség korábbi stádiumának kezelését követően kiújult, és más szervekre is ráterjedt, akkor a kezelésre vonatkozó szakmai ajánlások nem veszik tekintetbe, hogy a rák eredetileg a vastagbélből vagy a végbélből indult ki; a terápiás ajánlások mindkét esetben ugyanazok. Ha azonban a vastagbél vagy a végbél rákjának diagnosztizálásával egy időben, tehát már első alkalommal metasztázist találnak, akkor a szakmai ajánlások eltérőek lehetnek az áttétes vastagbélrák és az áttétes végbélrák esetében.

Az áttétes kolorektális rák bizonyos esetei – például azok, ahol a daganat áttétképzése a májra és/vagy a tüdőre korlátozódik – műtéttel kezelhető, sőt, akár gyógyítható. Bár a műtéttel nem kezelhető áttétes kolorektális rák a mai ismereteink szerint nem gyógyítható, a betegség kordában tartására, az állapotrosszabbodás elodázására számos más hatékony kezelési mód áll rendelkezésre. A kezelés célja ezekben az esetekben a rákos elváltozás megkisebbítése, illetve növekedésének fékezése a beteg jó közérzetének fokozása és életének meghosszabbítása céljából.

A kezelési terv kialakításában optimális esetben egy több orvosból álló csapat (onkoteam, onkológiai munkacsoport, multidiszciplináris team) vesz részt, amelynek tagja klinikai onkológus, sugárterápiás onkológus, radiológus, sebész, valamint egyéb daganatspecialisták. Nagyon fontos, hogy ezek a szakemberek megfelelően kommunikáljanak a beteggel és egymással, hogy a beteg számára legoptimálisabb kezelési tervet tudják kialakítani.

Az áttétes vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő betegek kezelése nagymértékben egyénre szabott; nincs olyan kezelés, amely egységesen mindenkinek megfelelő. Az előrehaladott kolorektális rák kezelésével foglalkozó orvosok a folyamatos kezelés fontosságát hangsúlyozzák. Ez azt jelenti, hogy számos fajta hatékony kezelés létezik, melyeket egymást váltó, sorozatos jelleggel végeznek, hosszabb életet és jobb életminőséget biztosítva a betegeknek. Az optimális kezelési terv meghatározásának érdekében fontos a folyamatos, a beteget is bevonó konzultáció, hogy a kezelési lehetőségek előnyeit, kockázatait és lehetséges mellékhatásait fel lehessen térképezni.

Egyes mellékhatások előre jósolhatók, és lehet, hogy a mellékhatások minimalizálása érdekében valamilyen előzetes kezelésre is szükség van. A betegnek minden esetben alá kell írnia egy úgynevezett tájékoztatáson alapuló beleegyező nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy tájékoztatást kapott a kezelésekről és ezek várható velejáróiról. Nagyon fontos, hogy a beteg minden felmerülő kérdését beszélje meg kezelőorvosával vagy a nővérrel. A rákbetegség és kezelése bonyolult, és a legtöbb betegben sok kérdés merül fel. Nem szabad szégyenkezni amiatt, ha valamit nem értettünk meg elsőre vagy újabb kérdéseink merültek fel. Ha nem kapunk a kezelőorvostól kielégítő választ, keressük meg az osztályvezető főorvost. A bizonytalan eredetű vagy tévhiteken alapuló információknál sokkal jobb, ha a kezelést folytató osztályon kapunk választ, ahol minden leletünket, kórelőzményünket, kísérőbetegségeinket is ismerik.

Kapcsolódó cikkek:
Áttétes daganatok: jobb életkilátások célzott kezeléssel
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák
Hogyan diagnosztizálhatják az áttétes bélrákot?