célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Terápiák

Műthetőség áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén

A kolorektális daganatok terápiájában fontos szerepet játszik egy olyan sebész előzetes véleménye is, akinek van tapasztalata a vastagbélrák áttéteinek sebészi kezelésében. Számos specifikus szempontot kell mérlegelni annak eldöntésében, hogy a műtét szóba jöhet-e ilyen esetben, és ha igen, milyen típusú sebészi beavatkozás(ok) végezhető(k).

Egy áttétes kolorektális rák műthetőségét befolyásolja:

1. Bármely korábbi kezelés, melyet a beteg vastagbélrákja vagy végbélrákja miatt kapott, illetve az, hogy a rákot most diagnosztizálták első alkalommal, vagy már kiújult
2. A rákos elváltozás a vastagbélből vagy a végbélből indult ki (ennek akkor van jelentősége, ha a beteget korábban még nem kezelték vastagbél- vagy végbélrák miatt)
3. Az áttét(ek), metasztázis(ok) helye
4. Eltávolítható-e sebészi úton az összes áttét a szervezetből az érintett szervek funkciójának megtartásával
5. A beteg általános állapota

Ha egy betegnél olyan áttétes vastagbélrákot vagy végbéldaganatot diagnosztizálnak, amely a kezelést követően kiújult, akkor valószínűleg ezt megelőzően volt olyan műtéte a páciensnek, amely során eltávolították a vastagbélben vagy végbélben lévő tumort. Ha azonban a betegnél a vastagbél- vagy végbélrák első észlelésekor diagnosztizálták már az áttéteket is, akkor az is előfordulhat, hogy a kezelőorvosa javasolja a vastagbélben vagy a végbélben lévő tumor sebészi eltávolítását, de az is lehet, hogy nem.

A szakmai irányelvek szerint áttétes esetekben műtéti beavatkozás csak abban az esetben javasolt, ha megvan az esély a metasztázis(ok) teljes mértékű eltávolítására. Máskülönben a műtét akkor jön szóba, ha a vastagbélben vagy a végbélben elhelyezkedő tumor tüneteket okoz, például bélelzáródást vagy jelentős fokú vérzést.

A vastagbélben és a végbélben elhelyezkedő tumorok eltávolítására különböző típusú műtéteket végeznek. Ezen felül a kezelőorvos javasolhat műtét előtti kemoradioterápiát (kemoterápiával kombinált sugárkezelést) vagy kemoterápiát a tumor méretének csökkentése.

Áttétet adó végbélrákban szenvedő betegekben kezelési lehetőségként a műtét előtti kemoradioterápia, a kemoterápia, illetve a kettő kombinációja is felmerül terápiás lehetőségként, míg áttétes vastagbélrák fennállása esetén csak a kemoterápia jön szóba, a sugárkezelés nem. Egyes esetekben a kemoradioterápiával vagy kemoterápiával végzett előzetes kezelés lehetővé teszi a műtét elvégzését, bár a sebészi beavatkozás bizonyos betegeknél még ezeket a kezeléseket követően sem végezhető el.

A betegek egy része laza székletről számol be a vastagbél- vagy végbélműtétet követően. Ennek az az oka, hogy a normál emésztési folyamat részeként a vastagbél vizet szív vissza. A műtét után a megrövidített vastagbélben kevesebb hely áll rendelkezésre a víz visszaszívásához, így a széklet a megszokottnál lágyabbá, vizesebbé válik. Külön tárgyalandó kérdés, hogy szükséges-e átmenetileg vagy végleg kialakítani mesterséges végbélnyílást, sztómát a széklet ürítésének biztosítása érdekében.

A metasztázis(ok) eltávolításának műtéti módszere azok helyétől függ. Az áttétek gyakori helye a máj és a tüdő. A műtét célja a körülírható áttétes tumor teljes egészében történő eltávolítása az érintett szervek funkciójának megtartása mellett. Operációra a betegek kisebb részénél kerül sor, mivel – a tüneti célú beavatkozásokat leszámítva – csak a teljes daganatmentességnek van előnye a rákos folyamat lefolyását tekintve, egy-egy kiválasztott áttét kioperálása nem hoz kimutatható életelőnyt. A daganat áttéteket adhat a has és a medence egyéb helyeire, valamint a szervezet más részeibe is, a legtöbb esetben az ilyen helyekre adott metasztázisokat nem kezelik műtéttel.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Daganatsebészet: az áttétek műtéti eltávolítása
Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?