célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

Ezt mindenképp olvassa el a D-vitaminról!

2014. július 06. vasárnap, 06:01

Napjainkban egyre többet hallhatunk a D-vitamin jótékony hatásairól. A gyógyszertárakban egyre többen keresik a szerintük minden betegségtől megóvó csodavitamint.

Bővebben: Ezt mindenképp olvassa el a D-vitaminról!

 

Életmód

Vitaminhiány a szájüregi problémák hátterében

2014. június 05. csütörtök, 08:26

Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért azokat külső forrásokból kell beszereznünk. A legtermészetesebb forrás a komplett összetételű diéta, amely megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket. A másik forrás a különböző vitaminkészítmények, amelyek egy-egy vitamint, vagy vitaminkombinációkat tartalmaznak. A legtöbb vitamin hiánya szájnyálkahártya tünetekkel jár, amik közül az egyik vezető tünet a szájszárazság, amelyben a vitaminok szedése mellett sokat segít a cukormentes rágógumi használata is – járja körbe a témát Dr. Gera István profeszor, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.

Bővebben: Vitaminhiány a szájüregi problémák hátterében

   

Életmód

Évről évre kevesebb férfit, több nőt öl meg a dohányzás

2014. június 02. hétfő, 21:13

Az ezredfordulótól napjainkig összesen majdnem 275 ezer áldozatot követelt a dohányzás Magyarországon. A férfiak körében fokozatosan csökken a nikotinfüggők aránya, a nők viszont egyre többet szívnak.

Bővebben: Évről évre kevesebb férfit, több nőt öl meg a dohányzás

 

Életmód

A rákbetegség kockázatát is növeli az elhízás

2014. május 15. csütörtök, 20:49

Epehólyag betegségei, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, magas vérnyomás – ezek mind gyakrabban alakulnak ki azoknál, akik túlsúlyosak. Magyarország nagyon nem áll jól, ami a statisztikai adatokat illeti. Mit lehet tenni? Május 22-e az európai elhízás elleni nap.

Bővebben: A rákbetegség kockázatát is növeli az elhízás

   

Életmód

Cukorfogyasztás: a kevésnek is csak a felét szabad enni egy nap

2014. március 10. hétfő, 13:05

A napi kalóriabevitelnek legfeljebb öt százaléka legyen cukor – egyebek között ezt az új ajánlást fogalmazta meg tíz évvel korábbi ajánlását megfelezve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett új irányelveiben. A WHO szakértői mintegy kilencezer tanulmány alapján szállították le a napi ajánlott cukormennyiséget maximum öt százalékra az elhízás és a fogromlás elleni küzdelem jegyében.

Bővebben: Cukorfogyasztás: a kevésnek is csak a felét szabad enni egy nap

 

Életmód

Melyik szerveket károsítja a dohányzás? Szinte mindet!

2014. január 21. kedd, 11:43

Az emberi test szinte minden szervét károsítja a dohányzás – derült ki az amerikai tisztifőorvos közzétett jelentéséből. Ötven évvel az után, hogy az amerikai tisztifőorvos jelentése kimondta, a dohányzás káros az egészségre, a most nyilvánosságra hozott friss beszámoló szerint fél évszázad alatt több mint 20 millió amerikai halálát okozta a káros szenvedély. Amennyiben a tendencia folytatódik, 5,6 millió gyerek halhat meg a cigarettázás által előidézett betegségek miatt – állapította meg a dokumentum.

Bővebben: Melyik szerveket károsítja a dohányzás? Szinte mindet!

   

Életmód

A multivitamin csak pénzkidobás?

2014. január 10. péntek, 12:36

Az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint fele szed valamilyen multivitamint, valószínűleg Magyarországon sem kevesek vándorolnak a patikákba a havi dobozért. Azt várják tőle, hogy javítja a memóriát, megvédi őket a szívbetegségektől, ráktól. Az Annals of Internal Medicine című orvosi szaklap szerkesztői jegyzete szerint a multivitaminok nem használhatóak krónikus állapotok ellen, vásárlásuk pénzkidobás.

Bővebben: A multivitamin csak pénzkidobás?

 

Életmód

Lesz elég gyógyszere az ünnepek alatt?

2013. december 19. csütörtök, 21:36

Ritkán fordul elő, hogy hat pihenő-, illetve munkaszüneti nap egybefüggően követi egymást, ebben az évben viszont egymást követően 6 egybefüggő munkaszüneti nap áll előttünk, így az ünnepi készülődés, bevásárlás közben gondolni kell arra is, hogy a „házi patikát" feltöltsük. Idejében keresse fel háziorvosát, ha rendszeresen szedett gyógyszere kifogyóban van, mivel az ünnepnapokon ezek beszerzése nehézségekbe ütközhet – figyelmeztet a tisztiorvosi szolgálat.

Bővebben: Lesz elég gyógyszere az ünnepek alatt?

   

Életmód

Újabb becsapás: se gyógyhatás, se kedvezmény

2013. december 12. csütörtök, 05:40


Hárommillió forint bírságot szabott ki egy cégre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a vállalkozás mágneses készülékek, illetve a készülékcsomagok népszerűsítése során a terméknek olyan egészségre gyakorolt hatásokat és gyógyító hatásokat tulajdonított, amelyeket nem tudott igazolni.

Bővebben: Újabb becsapás: se gyógyhatás, se kedvezmény

 

Életmód

Nem is lehet erősíteni az immunrendszert?

2013. december 09. hétfő, 18:11

Elképesztő, hogy milyen mértékű az emberek tudatlansága bizonyos területeken, és mit képesek elhinni - mondjuk az immunrendszert erősítő szerekkel kapcsolatban - jelenti ki prof. dr. Erdei Anna immunológus professzor. Hasonlóan foglalt állást Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének professzora is.

Bővebben: Nem is lehet erősíteni az immunrendszert?

   

Életmód

Biztosan indokolt étrend-kiegészítőt fogyasztania?

2013. november 18. hétfő, 08:40

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a veszélyes készítmény, így csak nagy, botrányoktól mentes cégek megbízható eredetű termékeit javasolt megvásárolni. Kéz alatt beszerzett, pult alól eladott, bizonytalan eredetű termékeknél viszonylag könnyen hamis vagy életveszélyes készítményekhez juthatunk, vagy kisebb bajként veszélytelen és hatástalan készítményeket adnak el nekünk, nagyon magas áron. Amennyiben étrend-kiegészítőket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk dietetikushoz a személyre - kor, nem, étrend, egészségi állapot, gyógyszerek - szabott alkalmazás érdekében.

Bővebben: Biztosan indokolt étrend-kiegészítőt fogyasztania?

 

Életmód

Szájhigiénia: az egészség a szájban kezdődik!

2013. november 12. kedd, 10:00

Évente több ezren betegednek meg szájpadlás-, nyálmirigy- és nyelőcsőrákban, a férfiaknál ezek a rosszindulatú daganatos betegségek majdnem háromszor gyakrabban fordulnak elő, mint nőknél. Az egészség a szájban kezdődik. Igaz ez a szájnyálkahártyát, az állcsontokat és a torkot érintő rákos betegségek megelőzése szempontjából is.

Bővebben: Szájhigiénia: az egészség a szájban kezdődik!

   

1 / 9 oldal