célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Életmód

Gondolatainkkal is gyógyíthatunk

A daganatos betegségek gyógyításának pszichológiai vonatkozásairól tartott előadást a napokban Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus Egerben.

– A rák – annak ellenére, hogy ha időben felfedezik, akkor jó eséllyel gyógyítható –, ma a köztudatban mégis nagyon negatív tartalmakat hordoz: a fájdalom, a szenvedés, a halál asszociációja tapad hozzá. Kevesen tudják ilyen gondolatok között megőrizni a pozitív elvárásaikat, azt a reményt, hogy mégis sikerülhet a gyógyulás – számolt be Fodorné Vincze Anna a heol.hu kérdésére a Simonton-módszer hátteréről.

– A Simonton-módszerről csak kevesen tudnak, pedig könnyen megtanulható. A beteg saját, belső öngyógyító erőit is tudja mozgósítani a saját felépülése érdekében, de ki kell emelni, hogy a hagyományos orvosi módszert nem helyettesíti, csak kiegészíti azt.

– Egerben is indul ilyen „tanfolyam” a Mentálhigiénés Csoportnál (Eger, Arany János utca 20/a) daganatos betegeknek, kortól, nemtől és diagnózistól függetlenül. Várnak mindenkit, aki szeretné mozgósítani saját, belső öngyógyító erőit a rák leküzdésére és életminőségének javítására – idézi a pszichológust a heol.hu írása.

A Simonton-tréninget - több más pszichológiai támaszt nyújtó módszerrel egyetemben - évek óta igyekeznek minél több betegnek átadni a fővárosban is, például a Szent István és Szent László Kórház mellett működő Tűzmadár Házban.

Kapcsolódó cikkek:
Sorstársakkal a rák ellen: az onkológiai kezelésen túl is segíteni kell a rák legyőzését
Rákbetegség: nincs miért szégyenkezni
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet
Túl kevesen ismerik a betegszervezeteket