célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Mitől félnek az orvosok?

Egy amerikai felmérés tanúsága szerint az orvosok 45 százaléka tart attól, hogy HIV fertőzött tű, vagy más eszköz kapcsán lesz beteg, 60 százalékuk attól fél, hogy súlyos gerinc-, vagy mozgásszervi sérülést szenved. A negyede a munka közbeni fizikai erőszaktól tart, 21 százalék a latex, illetve más anyagok miatti allergizálódást nevezte veszélynek, 19 százalékuk a kimerültség miatti sérülést, autóbalesetet érezte komoly fenyegetésnek.

Minderről prof. dr. Harmat György, a Heim Pál Kórház főigazgatója beszélt, aki a Magyar Kórházszövetség képviseletében egy közelmúltban rendezett konferencián tartott előadást. Amint az a Weborvos tudósításából kiderül, a professzor nem vitatta, fogy az egészségügyben dolgozók száma, így az ápolásra, a törődésre, az odafigyelésre kevesebb idő jut, pedig néha egy ötperces beszélgetés a hozzátartozókkal sok problémát megelőzhetne.

Az egészségügy lényegesen különbözik más munkahelyektől, ahol egyébként a dolgozókat ért támadások elsősorban rablással végződnek. A rendelőintézeti, a kórházi erőszak akkor történik, amikor a betegek és a hozzátartozóik frusztráltak, sértettek, önkontrolljukat vesztettek. Kik a legveszélyeztetebbek? Harmat György szerint valamennyi kórházi dolgozó, de közülük is elsősorban a betegekkel, illetve a hozzátartozóikkal közvetlenül találkozók, vagyis az orvos, a nővér, a sürgősségi osztály dolgozója, a biztonsági őr, a technikai személyzet, a portás. Másként fogalmazva a beteg ellátásában közvetve vagy közvetlenül részvevők mindegyike.

Az erőszakra mindenképpen számítani kell a pszichiátriai-, a sürgősségi osztályokon és ambulanciákon, a geriátrián, a várószobákban, a folyosókon és a gyermekkórházakban. A támadás következménye enyhe vagy súlyos fizikai sérülés, átmeneti-, tartós munkaképtelenség, maradandó-, pszichikai károsodás, sőt halál is lehet. Negatív hatásként mindez rontja a munkamorált, emeli a munkaköri stresszt, növeli a fluktuációt, csökkenti a bizalmat a vezetésben, jelentősen rombolja a munkakörülményeket.

Végül is mi az ami támadóvá tesz valakit? A hosszú várakozási idő, a zsúfolt, kényelmetlen váróterem, a szegényes környezet, a rossz körülmény, egyedül végzett rendelés, illetve vizsgálat, a nem megfelelő biztonsági feltételek, a gyakorlatlan személyzet, a hiányos  felkészültség az ilyen esetekre, a drog és az alkohol, a szabályozatlan, szabad betegmozgás, a nem megfelelő kiszolgáló körülmények. A toleránsabb légkör, az orvos-beteg kapcsolat helyreállítása, a bizalom erősödése a jelenlegi helyzeten sokat javíthatna a professzor szerint.

Kapcsolódó cikkek:
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Betegnek, családtagnak is fontos (lenne) a kommunikáció
Terápiaválasztásról, betegkiválasztásról is tanácskoztak