célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Tudnivalók az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról

Betegségek

Egyes kezelések speciálisan képesek célba venni a daganat egyes biológiai jellemzőit: a tumorsejtek felszínén lévő bizonyos markereket, vagy a tumorsejtekben zajló bizonyos folyamatokat képesek befolyásolni. Az áttétes vastagbélrák és végbélrák esetén évek óta alkalmazott egyik célzott terápia a vérerek növekedését gátolja. A kezelés gátolja a daganatot vagy daganatokat tápláló új vérerek képződését, ezáltal elősegíti a tumorsejtek „kiéheztetését”.

Bővebben: Tudnivalók az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról

 

Gégerákot is okozhat a HPV

Ismeretterjesztés

2013. január 03. csütörtök, 15:33

A humán papillomavírus, melyet többnyire a méhnyakrákkal kapcsolatban ismernek, a legújabb kutatás szerint a gégedaganat ötször magasabb kockázatával is összefügg.

Bővebben: Gégerákot is okozhat a HPV

   

Sorvezető vastagbélrákos, végbélrákos betegek számára

Betegségek

Sorvezető a vastagbélrákos és végbélrákos betegek számára, amely felhívja a figyelmet a legfontosabb tényezőkre, amivel fontos, hogy a betegek tisztában legyenek, amikor nekivágnak a betegség elleni küzdelemnek.

Bővebben: Sorvezető vastagbélrákos, végbélrákos betegek számára

 

Daganatműtétek: egyre jobb sebészeti eredmények

Ismeretterjesztés

2011. június 10. péntek, 06:00

Az utolsó évtizedben a nagy kockázatú, súlyos műtétek eredményei sokat javultak. Napjainkban a nagy veszélyt jelentő operációk után lényegesen több beteg kerül vissza élve otthonába, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikája alapján Jonathan F. Finks és munkatársainak adatait a New England of Medicine című folyóirat közölte.

Bővebben: Daganatműtétek: egyre jobb sebészeti eredmények

   

Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza!

Betegségek

2013. szeptember 18. szerda, 08:02

Gyógyulj Velünk EgyesületNézze meg a székletét, mielőtt lehúzza! – szólít fel az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület arra, hogy a legkisebb helyiség magányában mindenki rendszeresen nézze meg mit hagyott maga mögött. Ha tartósan megváltozik a megszokott székelési menetrend vagy a széklet állaga, nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mert csak egy idejében történő vizsgálattal lehet elejét venni egy súlyosabb betegség kialakulásának.

Bővebben: Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza!

 

Világkongresszusra készülnek az onkológusok

Ismeretterjesztés

2011. május 24. kedd, 13:54

ASCOAz Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei kongresszusán a szokásoknak megfelelően szinte az összes daganat optimális gyógyszeres kezelésének aktuális kérdéseit megvitatják a konferencia résztvevői. Az USA-beli Chicagoban megrendezett legnagyobb és legelismertebb tudományos seregszemle fő mondanivalója, hogy a legújabb, élvonalbeli technológiák hozzáférhetősége és alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegek jobb túlélését, életminőségét, illetve gyógyulását remélhessük.

Bővebben: Világkongresszusra készülnek az onkológusok

   

Hányan szembesülnek 2014-ben a vastagbélrákkal?

Betegségek

2014. február 01. szombat, 11:59

Egy Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával – figyelmeztet a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Ez viszont nem törvényszerű: ha többen idejében eljutnának vastagbéltükrözésre, a halálesetek számát a töredékére lehetne csökkenteni.

Bővebben: Hányan szembesülnek 2014-ben a vastagbélrákkal?

 

Genetikai vizsgálat a gyógyítás érdekében

Ismeretterjesztés

A betegek számára leghatékonyabb, személyre szabott kezelések kiválasztásához molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ezáltal nyerhetnek képet az orvosok arról, hogy adott betegségben a hagyományos kemoterápia mellett eredménnyel lehet-e különböző célzott kezeléseket is alkalmazni. Vastagbélrákban és végbélrákban már számos fontos tényező kimutatására képesek az orvosok, ezek egyike az úgynevezett KRAS gén státuszának meghatározása a daganatszövetből. Kisfilmünk ennek jelentőségét és folyamatát mutatja be.

Bővebben: Genetikai vizsgálat a gyógyítás érdekében

   

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet

Betegségek

2013. november 25. hétfő, 11:31

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet, és mindegyik más kezelést igényel - derült ki brit kutatók tanulmányából. A londoni Rákkutató Intézet új eljárást dolgozott ki a daganaton belüli sejtek különbségeinek mérésére - tudósított a BBC hírszolgálata a Genome Research című szaklapban megjelent kutatásról. Kimutatták a "rendkívüli" eltéréseket az egyes rákos sejtek között.

Bővebben: Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet

 

A vastagbélrák egyik fontos rizikófaktora

Betegségek

2012. szeptember 04. kedd, 08:06

Azokban a betegekben, akikben nem minden polipot távolítottak el endoszkóposan, majdnem négyszeres volt a későbbi kolorektális rák valószínűsége.

Bővebben: A vastagbélrák egyik fontos rizikófaktora

   

1 / 10 oldal