célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása célzott terápia - áttétek visszaszorítása - onkológiai kezelés - metasztázisok gátlása

Aktuális Hírek

Megkérdezték: milyen idehaza az orvosi ellátás?

A 18-60 éves lakosság 52 százaléka elégedett a hazai egészségügy személyzetével, és a többség jónak tartja a műszer- és berendezésállományt, a rendelők, kórházak elhelyezési körülményeit is. Ugyanakkor csak kevesen érzik azt, hogy az ellátórendszerben ők lennének az igazán fontosak - derül ki abból a kutatásból, amelyben az egyik egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató mérte fel az állami egészségügy minőségének megítélését.

Az egészségügy minőségéről megfogalmazott állítások közül „Az állami egészségügyben jól felkészült orvosok, nővérek dolgoznak” mondat megítélése (-100-tól +100-ig terjedő egyenlegskálán) +28-as átlagot kapott, ami azt jelenti, hogy a gazdaságilag aktív korúak többsége meglehetősen elégedett az egészségügy személyzetével. Azt az állítást, hogy a „beteg az állami egészségügyben figyelmet és kedvességet kap”, illetve azt, hogy „az állami ellátásban a beteg biztonságban van” a gazdaságilag aktív korúak összességében semlegesen ítélik meg. Az egészségüggyel kapcsolatban megfogalmazott állítások közül a legalacsonyabb átlagot (-17) „az állami egészségügyben én vagyok a legfontosabb” állítás kapta.

A felmérés kiterjedt az orvosok és gyógyszerészek munkájának megítélésére is. A 18 és 60 év közötti válaszadók (-100-tól +100-ig terjedő egyenlegskálán +46-os átlagos osztályzattal) jónak ítélik meg a háziorvosok munkáját. A szakrendelői orvosok munkájának minőségét némileg gyengébbnek tartják, mint a háziorvosokét, de munkájukat a relatív többség (átlagban +27 ponttal) még így is jóra értékelte. A válaszadók a kórházi orvosok munkájának minőségével elégedettek legkevésbé, de a kórházi munkát a relatív többség még így is jóra értékelte (+12). A gazdaságilag aktív korú lakosság (az egyenlegskálán +53 ponttal) nagyon jónak ítéli a gyógyszertárak és a gyógyszerészek munkáját. A kórházi orvosokét kivéve minden szakma megítélése javult az elmúlt egy évben.

A felmérést megrendelő egészségpénztár tagjainak körében a háziorvosi ellátás minőségének megítélése kisebb hullámzást követően javult az elmúlt négy évben, miközben a szakrendelői ellátás minősége enyhén, a kórházi ellátásé pedig jelentősen romlott.

Kapcsolódó cikkek:
Minden egészségügyi adatot lásson a Google?
Személyre szabott orvoslás: várakozások és lehetőségek
Beszéljen az orvos nyíltan a rákról?
Hiányosságok a betegjogok érvényesülésében